UTM terus terap elemen Rukun Negara dalam misi dan visi 

10/09/2020 11:29 PM

JOHOR BAHRU, 10 Sept  -- Universiti Teknologi Malaysia (UTM) akan terus menerapkan elemen Rukun Negara dalam misi dan visinya yang baharu, pada 2025.

Pengarah Hal Ehwal Korporat UTM Prof Madya Dr Zaleha Abdullah berkata, hal ini kerana Rukun Negara perlu sentiasa menjadi keutamaan, selain dihayati dan dipraktikkan.

“Sebenarnya misi dan visi kita selaras dengan Rukun Negara, malah untuk penambahbaikan (visi dan misi) kita bagi pelan perancangan 2025 juga, akan melihat semula Rukun Negara itu untuk diterapkan sebaiknya kepada misi dan visi yang baharu.

“Kalau mahu kata sama ada universiti amalkan (Rukun Negara) atau tidak, memang kita mengamalkannya, tetapi selepas ini kita kena beri penekanan lagi daripada apa yang kita buat sebelum ini dan sebarkan Rukun Negara yang dipraktikkan selama ini,” katanya kepada Bernama di Program Jerayawara Sambutan Ulang Tahun ke-50 Rukun Negara, di Perpustakaan Raja Zarith Sofiah UTM, hari ini.

Turut hadir, Ketua Pustakawan Perpustakaan UTM Noraziah Sharuddin, Ketua Biro Bernama Johor Nor Baizura Basri dan Wakil Jawatankuasa Induk Sambutan Ulang Tahun Ke-50 Rukun Negara Hasnita Ibrahim.

Pada majlis itu turut disampaikan gegantung Rukun Negara, penanda buku ikrar Rukun Negara, pelitup muka, serta buku nota rukun negara kepada wakil UTM.

Sambutan Ulang Tahun ke-50 Rukun Negara, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia menerusi BERNAMA, dengan kerjasama Kementerian Perpaduan Negara itu diadakan, bagi menyemarakkan sambutan dan memantapkan penghayatan Rukun Negara, dalam kalangan rakyat Malaysia.

Jerayawara itu yang telah bermula pada 24 Ogos lepas dan akan berakhir pada 15 Sept dengan 33 lokasi terpilih, di 11 buah negeri seluruh negara.

-- BERNAMA

 

 


 

Keywords :

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan