"Perarakan" di media sosial meriahkan sambutan Hari Kebangsaan - Saifuddin

31/08/2020 11:58 AM

PUTRAJAYA, 31 Ogos -- Walaupun sambutan Hari Kebangsaan 2020 dibuat serba ringkas tanpa perarakan besar-besaran, "perarakan" rakyat Malaysia menerusi media sosial memeriahkan sambutan dalam normal baharu, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah.

Saifuddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2020 berkata melalui pelbagai hantaran bersempena Hari Kebangsaan yang sarat dengan mesej positif menerusi media sosial, menunjukkan rakyat memahami bahawa sambutan itu boleh diraikan tanpa perhimpunan besar.

"Ada sekolah di luar bandar yang buat klip video, atlet negara berkongsi detik indah mereka memenangi pingat emas di kejohanan antarabangsa, ada iklan daripada syarikat-syarikat korporat, kemudian ada seorang gadis kecil bermain dram lagu Jalur Gemilang.

"Ada banyak sekali tular dan saya harap ini diteruskan hingga 16 Sept (Hari Malaysia)," katanya ketika ditemui selepas majlis sambutan Hari Kebangsaan 2020 di Dataran Pahlawan Negara, di sini hari ini.

Mengenai majlis berkenaan, Saifuddin berkata Titah Diraja oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah adalah keunikan sambutan Hari Kebangsaan tahun ini, khusus untuk ulang tahun ke-50 Rukun Negara.

"Setelah 50 tahun Rukun Negara, ini adalah kali pertama kita ada titah diraja. Titah baginda juga sangat padat dan mempunyai banyak perkara yang harus dijadikan panduan oleh kita sebagai rakyat. 

"Nasihat baginda untuk kita mengekalkan perpaduan dan keharmonian adalah perkara yang harus kita jadikan panduan," katanya.

Ini merupakan kali kedua ketua negara menyampaikan Titah Diraja pada sambutan ulang tahun kemerdekaan.

Titah Diraja pertama disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong keempat Almarhum Tuanku Ismail Nasiruddin Shah pada 31 Ogos 1970 serentak dengan perisytiharan Rukun Negara.

Dalam Titah Diraja hari ini,  Al-Sultan Abdullah menekankan lima prinsip Rukun Negara adalah formula rakyat berbilang bangsa hidup secara rukun dan damai, dan prinsip tersebut seharusnya menjadi panduan serta amalan oleh semua pihak termasuk pemimpin negara, kerajaan dan rakyat Malaysia.

Saifuddin berkata walaupun sambutan kali ini “luar biasa kecilnya” berbanding sebelum ini, namun dilihat ada kerjasama yang baik daripada semua pihak termasuk stesen televisyen dan radio, Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Perbadanan Putrajaya.

-- BERNAMA

 

 

Keywords :

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan